Suiker gegevens:
Suikervoeding voor bijen wordt meestal gemaakt met 1,5 kg suiker (goedkope suiker zit meestal in 1,5 kg verpakking en is kwalitatief prima) en 1 liter water, of een veelvoud van beide.
Er zit dan 60% suiker in de oplossing en de oplossing is dan bij 20 graden Celsius bijna verzadigd met suiker.
– Verzadigd wil zeggen er lost bij die temperatuur geen suiker meer op en bij een lagere temperatuur verschijnen op de duur weer kristallen.-
Van die eigenschap maak je gebruik bij het maken van de 60% suikeroplossing

We hebben dan 2,5 kg oplossing en het s.g. ervan is 1,29 bij 20 graden. (uit suikertabel)
Het volume ervan is dan 1,94 liter.

Deze suikeroplossing is bijna onbeperkt houdbaar.
Mits er geen condens boven de vloeistof komt, waarin dan lage concentraties suikeroplossing voorkomen, die juist een prima voedingsbodem is voor gisten en schimmels.

Tip:
Bewaar de oplossing in een “wijnpak”, waarvan de binnenzak in elkaar schrompelt, als je suikeroplossing aftapt.
Je kunt die pakken los kopen bij brouwerzaken. Zoek op “bag in box”. Ze zijn er tot 10 liter inhoud!
Of probeer een “wijnpak” te kopen bij een bedrijf dat appelsap maakt van appels uit je eigen boomgaard, perst, en in die pakken doet.
De kraan klikt vast in de aansluiting van de binnenzak en is dan vergrendeld. Door het vergrendelgedeelte af te zagen, kun je de zak steeds opnieuw gebruiken!!
Wijnpak met suikeroplossing

Van deze suikeroplossing 3:2 is eenvoudig een suikeroplossing 1:1 te maken, door aan een hoeveelheid suikeroplossing 20% water toe te voegen.

Het is goed voor de houdbaarheid, om het  5 literpak helemaal te vullen.
In een 5 literpak zit 5×1,29= 6,45 kg suikeroplossing, 60% is suiker dus 3,87 kg suiker en 40% water dus 2,58 liter water.
De oplossing voorzichtig in het pak gieten en de lucht laten ontsnappen, wil niet alle oplossing in het pak, laat dan de rest in een jampot lopen en gebruik dat als eerste voeding voor de bijen.
Bij mij paste de berekende hoeveelheid suikeroplossing precies in het 5 literpak.